1. Jury Raport AG-Kunstprijs
  Tekst door Liesbeth Schreuder
  december 2017

  Deze telg uit een familie van kunstenaars en musici weet de jury te bekoren met een wervelende clash tussen humor, banaliteit en een kwetsbare gedrevenheid. Haar werk heeft veel te danken aan het kunstenaarsmilieu waarin zij is opgegroeid. Kunst en muziek bepalen haar jeugd.
  Na haar docentenopleiding in de beeldende kunst zoekt zij verdieping aan de AKV/St. Joost in Breda en ’s-Hertogenbosch. Elementen uit de volkskunst, het ambachtelijke en de voordrachtskunst hebben haar aandacht. Ofschoon sterk autobiografisch van uitgangspunt weet zij in haar werk de verbinding te maken tussen idee en publiek. De artefacten die zij produceert zijn de sleutelstukken in deze interactie.
  Hoogtepunt in haar nog beperkte oeuvre is de ode aan de Curaçaose muzikant Julian B. Coco die zij in samenwerking met haar broer, beeldend kunstenaar Tim Breukers, en bewoners uit Hoorn maakte voor Hotel Maria kapel. In navolging van de vele stijlen waarmee deze muzikant een brug wist te slaan tussen traditie en het vernieuwend experiment, vormen de diverse materialen en het ruime aanbod aan stijlelementen in deze ruimtelijke installatie de ingrediënten die traditie en experiment ook in beeldend opzicht overbruggen.
  De jury is onder de indruk van haar werklust waarmee ze haar autobiografische prikkels weet te visualiseren in uiteenlopende media en materialen. Is de aanleiding introvert, zij is extravert in haar productie door haar ideeën en verhalen voelbaar te maken voor het publiek in beeld, in atmosfeer, met muziek en door het publiek erbij te betrekken. Zij voelt zich niet geremd in haar productie of belemmerd door materiaalkeuzes en opteert voor een dynamiek waarin kwetsbaarheid en rauwheid elkaar afwisselen. Alles om haar heen dient als inspiratie, zodat haar werk ook altijd het leven weerspiegelt. Haar enthousiasme in het maken, het creatieve proces en de betrokkenheid bij het gewone menselijke bestaan, wekt bij de jury een groot vertrouwen op voor een carrière in de kunst.

www.katreinbreukers.com

Gemaakt met Berta.me